Miben más a belföldi fuvarozás?

A belföldi fuvarozás, a külföldi fuvarozás és a szállítmányozás között hatalmas különbség van. Egyrészt a fuvarozás során kifejezetten arról van szó, hogy egy adott árut az egyik pontból a másikba szállítjuk vagy szárazföldi útvonalakon, vagy repülővel vagy hajóval.

Ezzel szemben a szállítmányozás a komplett folyamat megszervezését, partnerek együttműködésének a közvetítését is jelenti, arra fókuszálva, hogy melyik a lehető leghatékonyabb és leggazdaságosabb megoldás. A munkának része lehet a szükséges hivatalos dokumentumok kitöltése és a vámkezelés különböző feladatai.

A szállítmányozás különböző típusainak megvan a maguk előnye. A közúti esetében a gyors rövidtávú fuvarozás, a vasúti a biztonság és kisebb költségek miatt kedvező, a tengeri például az olcsóság, biztonság mellett még környezettudatosabb is mint a többi, míg a légi a gyorsaság és a nagy mennyiségű rakomány mozgatása miatt a tökéletes választás.

A belföldi fuvarozásnál nem kell ennyire komplex folyamatokkal foglalkozni, hiszen maga a szállítás a lényeg. Viszont mégiscsak különbözik a külfölditől, hiszen ebben az esetben jóval több mindennel kell számolni. Egy külföldi utat sokkal jobban meg kell tervezni, mint a belföldi fuvarozás esetében, figyelembe kell venni az érintett országok jogrendszerét, számolni kell vámköltségekkel és a hosszú távú vezetésre alkalmas sofőröket kell találni.

A belföldi fuvarozás ilyen szempontból nyilvánvalóan a legegyszerűbb, ám ahhoz, hogy ebben egy magyar cég sikeres legyen, fontos a gyorsaság és a megbízhatóság.