A koffein hasznos a szervezetünk számára?

A koffein bevitel a mindennapjaink részévé vált. Gondoljunk csak bele, hogy a reggeli kávéfogyasztás nélkül el sem tudjuk képzelni, hogyan is indulna a napunk. A fárasztó munkanap során pedig még megiszunk egy-két kávét, cappuccinót, üdítőitalokat és energiaitalokat fogyasztunk, amelyek mind koffeint tartalmaznak. Már csak az a kérdés, hogy a koffein jót tesz a szervezetünk számára?

A koffein és ez által a kávé fogyasztás kis mennyiségben jót tesz a szervezetünknek. Nem mindegy, hogy milyen formában jut be a szervezetünkbe a koffein, mert például a cukros üdítőitalok és az energiaitalok több káros anyagot tartalmazhatnak, mint amennyi a jótékony hatású koffeinből megtalálható bennük.

A koffein előnyei

A koffein alapvetően jó hatással van a testünkre. Élénkíti a koncentrációs képességet és segít elűzni a fáradtság, álmosság érzetét. Ráadásul még az anyagcserénket is gyorsítja, így a fogyókúrázók számára is ajánlott a kis mennyiségű koffein, azaz kávé fogyasztása.

Amire érdemes figyelni

A koffeinről sok negatív dolgot is halhatunk. Egyesek szerint a kávé fogyasztás a koffein tartalma miatt növeli a vérnyomást. Ez részben igaz is, de mivel csak minimális mértékben növeli a vérnyomást, ezért ez nem jelenthet problémát, ha csak nem koffein érzékeny személy fogyasztja!

A szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is kapcsolatba hozzák a kávéfogyasztást. A szűretlen kávék, mint a török kávé valóban hozzájárulhatnak a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásához, de ennek nem a koffein az oka, hanem a szűretlen kávéban található kávéolajok. Ahhoz viszont, hogy a káros hatás észlelhető legyen, rendszeresen kellene szűretlen kávét fogyasztani, így szerencsére ez is kiküszöbölhető!

A koffein jótékony hatásait már számtalan kutatás bizonyította. Az asztmások számára könnyebbé teszi a légzést, a cukorbetegség kialakulásának elkerülésében is segít és az Alzheimer kór megelőzésében is szerepet játszik.

Mit mondanak a szakemberek?

A kutatók szerint napi 2-3 kis csésze kávé kifejezetten jó hatással van a szervezetre. A várandós nőknek, a magas vérnyomással küszködőknek és más betegségekben szenvedőknek ennél kisebb mennyiség ajánlott. A legjobb viszont, ha az egészségügyi problémákkal küszködők a kezelőorvosukkal egyeztetik a mennyiséget!

A koffein hatásait nem csak belsőleg élvezhetjük. Sok krém és testápoló egyik fő hatóanyaga is! A bőrre feszesítő, élénkítő hatással van, ezért használják például a narancsbőr elleni krémek előállításához is.

Bátran kijelenthetjük, hogy amennyiben nem visszük túlzásba a koffein fogyasztást, jót teszünk vele a szervezetünk számára. Arra azonban ügyeljünk, hogy mivel és mekkora mennyiségű koffeint juttatunk be a szervezetünkbe. Nem mindegy, hogy 2-3 kis csészényi kávét iszunk meg, vagy energiaitalt, hiszen a koffein mennyiségen kívül összetételi különbségek is vannak az egyes italok között.