SQUASHRA FEL!

A „fallabda” vagy angol nevén a squash ötlete egy londoni börtönből indult. A rabok unalom ellen a rackets nevű játékot űzték, ami hamar elterjedt az iskolákban is. Amíg a gyerekek arra vártak, hogy bemehessenek a terembe ezt játszani, egy másikban a falnak ütögették a labdát, így kezdődött a „fallabda” karrierje az 1800-as évek első harmadában.

Az első nem hivatalos világbajnokságként az 1930-as British Opent tartják számon a sportágban. A játék menete konyhanyelven a következő. Két játékos egy zárt helyiségben felváltva ütöget egy gyors és igen kicsi labdát. Ebből több konfliktus is adódott, hiszen nehéz úgy versenyt rendezni, hogy nem nagyon látni, mi is történik valójában a pályán. Mára azonban olyan technikai fejlődésen ment keresztül a sportág, hogy már a televíziós közvetítés is élvezhető egy bajnokság lebonyolításakor. Egy hatalmas csarnok közepén elhelyezett plexivel borított squash pálya, és az uv fényben világító labda akár 3000 nézőt is vonzhat egy-egy nagyobb megmérettetésre.

A ma játszott mérkőzések három pontozási módban zajlanak. Van a 9-es, a 11-es, és a 15-ös amerikai típusú rendszer. A meccseken az a versenyző diadalmaskodik, aki 5 játszmából legalább hármat, vagy egy másik szabály szerint 3 játszmából kettőt megnyer.

Az adogatásnak is szigorú szabálya van. A játékos eldöntheti, melyik oldalról adogat, de csak akkor lesz érvényes a kezdés, ha az adogató egyik lábának egy pontja az adogatónégyzeten belül van, és nem érinti a vonalakat. A labdának a főfalon a határvonal és az adogatóvonal közé eső falrészletbe kell pattannia, és az ellentétes oldali hátsó pályanegyedben kell földet érnie. Ezt kell a fogadónak visszaütnie.

A Let és a Stroke szabályt a fair play nevében hozták létre a squashban. A Let az adott labdamenet újrajátszását jelenti, a Stroke pedig azt, ha a játékos azért nyeri meg a labdamenetet, mert ellenfele akadályozta őt a labda visszaadásában. Ez mind a versenyzők biztonsága érdekében és a sportszerűség jegyében zajlik.

A játszmák közötti pihenőidő 90 másodpercnyi. Egy-egy versenyen számos versenyző és csapat küzd meg egymással. Általában egyenes kieséses rendszerben zajlanak a bajnokságok, tehát az a versenyző vagy csapat, amelyik egyszer vereséget szenvedett, annak búcsúznia kell a tornától. De létezik csoport vagy körmérkőzéses rendszerű verseny is. Egy csapatban általában 3-5 fő képviselteti magát.

Kis hazánkban a squash alig húsz éve jelet meg. Manapság már minden vidéki városban találhatunk olyan edzőtermet, amely rendelkezik squash pályával, így az amatőrök között igen népszerű sportágnak mondhatjuk. Maga a játék elég pörgős, így biztos lehetsz benne, hogyha egy órára kibéreltek egy ilyen termet, bokáig leizzadva hagyod majd el azt, az idő lejártával.

Kardiónak is kitűnően megfelel!