Kína minden kriptovaluta tranzakciót törvénytelennek nyilvánít

A kínai központi bank bejelentette, hogy a kriptovaluták minden tranzakciója illegális, gyakorlatilag betiltva a digitális tokeneket, mint például a Bitcoin.

„A virtuális devizához kapcsolódó üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenység”-mondta a Kínai Népi Bank, figyelmeztetve, hogy „komolyan veszélyezteti az emberek vagyonának biztonságát”. Kína a világ egyik legnagyobb kriptovaluta piaca. Az ottani ingadozások gyakran befolyásolják a kriptovaluták globális árát. A Bitcoin árfolyama több mint 2000 dollárral csökkent a kínai bejelentés nyomán. Ez a legfrissebb kínai nemzeti fellépés, amelyet a legjobb esetben is ingatag, spekulatív befektetésnek tekint – és legrosszabb esetben a pénzmosásnak.

A kriptovalutával való kereskedést 2019 óta hivatalosan betiltották Kínában, de a devizákon keresztül online folytatódott. Ebben az évben azonban jelentős visszafogás történt. Májusban a kínai állam megérzései figyelmeztették a vásárlókat, hogy nincs védelmük a Bitcoin és más devizák online kereskedésének folytatására, mivel a kormányzati tisztviselők megfogadták, hogy növelik az iparágra nehezedő nyomást.

Júniusban azt mondta a bankoknak és a fizetési platformoknak, hogy hagyják abba a tranzakciók elősegítését, és megtiltotta a valuták „bányászását” – a kereskedelmet, amely során nagy teljesítményű számítógépeket használnak új érmék előállításához.

A pénteki bejelentés azonban a legvilágosabb jelzés arra vonatkozóan, hogy Kína minden formában le akarja zárni a kriptovaluta kereskedést. A nyilatkozat egyértelművé teszi, hogy azok, akik „illegális pénzügyi tevékenységekben” vesznek részt, bűncselekményt követnek el, és büntetőeljárás alá vonják őket. És a külföldi weboldalak, amelyek ilyen szolgáltatásokat nyújtanak kínai állampolgároknak online, szintén illegális tevékenység – áll a közleményben.