ÍGY TISZTÍTSD A CUMISÜVEGET!

Első és legfontosabb szabály; a cumisüvegek, flaskák és a babák edénykéi gondos és alapos mosogatást, tisztítást igényelnek. Különösen az első hónapokban kell megkülönböztetett figyelmet fordítani a megfelelő higiéniára.

Ha a gyermeked számára beszerzett edényeket, cumisüvegeket, melyeket a mosogatógép, vagy az agresszív mosogatószerek idő előtt elkoptatnak, nem szeretnéd folyamatosan pótolni, akkor fogadj meg pár hasznos tanácsot, az alábbiakban összeszedtünk néhány, a cumisüveg, a flaskák és a babaedények tisztításával kapcsolatos ötletet, javaslatot.

Kézi mosogatás

A szakemberek a kézi mosogatást javasolják. A kézzel végzett mosogatás kíméli az edények anyagát, ezáltal növeli a cumis üvegek, flaskák és edénykék élettartamát. Az enzimes, természetes adalékanyagokat tartalmazó mosogatószerek használatával nem csak az edényt kíméljük, de védjük a csecsemő egészségét is.

Kifőzés

A kézi mosogatás mellett ajánlott a baba edénykéinek rendszeres fertőtlenítése. A cumisüvegeket és a baba edényeit javasolt legalább havonta egyszer kifőzéssel fertőtleníteni. Ilyenkor a flaskákat, tányérokat, kanalakat körülbelül három percre, forró vízbe kell helyezni. Az esetleges vízkőlerakódást pár csepp ecet hozzáadásával szüntethetjük meg. Vigyázat: a fent leírt eljárás csak üveg és kerámia edények esetében alkalmazható. A műanyag edények anyaga elöregszik, porózussá válik, illetve ennek következtében részecskék kerülhetnek át a tejbe, a baba ételébe.

Vaporizátor

Szakemberek, a vaporizátoros sterilizálást, a napi mosogatás, tisztítás kiegészítéseként ajánlják. Használata egyszerű és energiatakarékos, kíméli továbbá az edények, flaskák és a mellszívók anyagát is. Egyetlen hátránya, hogy kissé drága.

Sterilizálás mikrohullámmal

A mikróban való fertőtlenítés egyszerű, és nem is olyan drága, mint a vaporizátor, de a mikrohullámoknak baba edényekre gyakorolt hatásai még heves viták tárgyát képezik és nem is egészen egyértelmű, hogy a mikrohullámok milyen kémiai folyamatokat generálnak az edények anyagán belül, illetve, ennek következtében milyen anyagok szabadulnak fel.