Minek köszönheti nagy népszerűségét?
Manapság méltán annyira közkedvelt ez a süteményfajta. Titka talán abban rejlik, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, hiszen az alapanyagok minden háztartásban megtalálhatóak.
A tészta készítésénél az alapanyagokat néhány laza könnyed mozdulattal összekeverjük, a megfelelő sütőalkalmatosságba belekanalazzuk, majd forró sütőben készre sütjük.
Honnan származik?
Eredetét tekintve – bár nagyon meglepő, de – egészen messzire kell visszautaznunk az időben.
Vannak írások, melyek eredetét egészen a X. századra teszik. Az angol muffint Walesben, kövön sütötték a kimaradt kelt tésztát az előkelő családok cselédei saját fogyasztásra. Az eredeti angol fajta is lapos, ún. zsemleformájú volt. A XVIII. Században ún. „muffin man”-ok járták az utcákat, portékáikat árulva, ( ennek az időnek állít emléket Jane Austin meggyőző érvek c.műve is, sőt mondóka is van az árusról) így jutott el az arisztokraták tányérjaira, és innen egyenes volt az út a széleskörű elterjedésig.
Amerikában is volt régen, bár ott cupcake-nak hívták, tésztája pedig lisztből vajból, tojásból és cukorból állt. Ez a fajta keverék azonban nem lett olyan púpos felszínű, mint a mai értelemben vett fajta, hanem lapos volt, melyet aztán lehetett dekorálni habbal, cukor- és csokimázzal.
Hogyan alakult ki a mai változat?
A mai muffin e két fajta recept ötvöződéséből jött létre. Mivel az alaptésztát számtalan módon lehet variálni, ezért végtelen számú féle és fajta süteményt lehet alkotni, melynek csak a fantázia és a pénztárca vastagsága szab határt.
Az lekészítéséhez speciális forma szükséges. A sütőforma készülhet fémből vagy szilikonból. Mindegy, hogy melyiket választjuk, a lényeg a megfelelő előkészületeken van. A formát ki lehet bélelni papírkosárkákkal ( ún. kapszlival ), vagy kikenhetjük növényi zsiradékkal is ( a kenésnél csak vékony réteget kenjünk a forma oldalára és aljára. Ez a sütés utáni könnyebb kiemeléshez kell, mert így nem ragad bele a süti.
Az elkészítés lépései:
- Sütő előmelegítése ( ez az egyik legfontosabb lépés)
- A száraz hozzávalókat gondosan mérjük ki, tegyük egy mély tálba, majd keverjük össze őket.
- Öntsük hozzá a kimért folyékony hozzávalókat és néhány laza mozdulattal keverjük össze az egészet.
- Kanalazzuk az előzőleg elkészített sütőformába.
- Forró sütőben süssük készre.
Muffin alaprecept:
20 dkg liszt, sütőpor, 5 dkg cukor , 1 tojás, 150 ml tej és 5 dkg vaj.
Az elkészült sütiket tűpróbával lehet ellenőrizni. A kihült sütiket le is lehet fagyasztani, így váratlan vendég érkezése esetén sem kell azonnal kétségbe esni, hiszen kéznél van a segítség. Kiolvadása szobahőmérsékleten hamar megtörténik, semmiféle egyéb teendő nincs.