A parketta kialakulásának rövid története

A parketta a fa padlók krémje sok okból, elsősorban a telepítés költsége és a végső megjelenés miatt. Bár valóban kihívás, de megpróbáljuk néhány mondatban izgalmasan bemutatni a történetét.

A parketta kialakulása – hol kezdődött minden?

Öröksége az arisztokrácia mélyén található, és a 16. századi Franciaországba nyúlik vissza. A beszámolók szerint felváltotta a vidéki birtok márványpadlóit a könnyű tisztítás és a padlót tartó gerendák rothadása miatt.

A technikai srácok által ismert parkettázás különböző méretű, hosszúkás fa tömbök létrehozása miatt jött létre, amelyek geometriai kialakításban illeszkednek egymáshoz. A halszálkák a legnépszerűbbek, és beszerelhetők nyelvre és horonyra illeszkedve, vagy most klikkes rendszerrel, amely messze előrehaladt az eredeti kialakítás óta.

A klikkes rendszer szépsége, hogy nevetségesen sok pénzt takarítunk meg a telepítés során, mert sokkal gyorsabb, és nem igényel több látogatást a szerelőtől. Az eredeti tervek megtalálhatók az Egyesült Királyság Edward-kori házaiban, a leggyakoribb minta egy három ujjas stílusú négyzetmintázat, amely három blokkból vagy pasztillából áll, amelyek négyzetet alkotnak.

A parketta vagy a parchet, amint azt a francia arisztokrácia ismerte, ugyanolyan sebességgel fejlődött, mint a standard tömör és mesterséges fa padló, az egyetlen különbség a kreatív engedély, amelyet a parketták kialakításakor használhatunk.

Az eredeti verziót betonra ragasztották és kézzel lekaparták a befejezés előtt, ezt blokkokból háromszögekre és végül hosszú deszkákra fejlesztették. A színekkel is játszottak, akárcsak az élelmiszer- és kertújításoknál, a padló is megérdemelte a figyelmet. Gyakran lecserélték az első időkben, valószínűleg a blokk nedvességtartalma és a tisztítási módszerek miatt, a kihajlás és a köpölyözés gyakran előfordultak, ami használhatatlanná tette a padlót.

Az 1930-as években elvesztették vonzerejüket a szőnyeg – és linóleum padló feltalálása miatt. A fák ekkor megkönnyebbülten lélegeztek, a belsőépítészek azonban összerezzentek! Természetesen a szőnyeg ma normál, de nincs sok különösebb dolog, mint egy antik Edward-kori parkettás padló.