Mentálhigiénia

Mentálhigiénia

Sajnos az utóbbi években súlyosan romlott az emberek mentális egészsége. Kezdődött a covid világjárvány okozta válsággal a lelki terület kiszolgáltatottsága, majd a gazdasági válság, és az orosz-ukrán háború csak mélyíti ezt a problémát.

A társadalomnak van egy része, akik érzékenyebben reagálnak a válság helyzetekre, nehezebben viselik a kiszolgáltatottság érzését. A teherbíró képesség, a lelki nyomás tűrőképessége ilyenkor nagyobb igénybevételnek van kitéve. Főleg azoknál, akik napi szinten olvassák a legfrisseb kattintás vadász rémhíreket, ami alapján az ember napi szinten azt hiheti, világvége van, túl vagyunk az apokalipszisen is, és valami disztópiában élünk.

Ez a hangulatkeltés nem tesz jót a lelki békénknek, már a hírek önmagukban tökéletesen elegendőek a zaklatottság okozásához. Ezért az utóbbi időben megnőtt a klinikai szakpszichológushoz fordulók száma, pánikbetegséggel és egyéb zavarokkal küzdő, válságot kezelni nehezen tudó, feldolgozási problémákkal küzdő emberek körében. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy továbbra sem szégyen szakemberhez fordulni, sőt életbevágóan fontos lehet az időben igénybe vett segítségkérés!