A műanyag ablak hőszigetelését befolyásoló tényezők

műanyag ablak, nappali

A műanyag ablaknak is az egyik legfontosabb tulajdonsága a hőszigetelő képessége, hiszen a nyílászárókon vagy ki-bejár a hő, és az utcát fűtjük, valamint klimatizáljuk, vagy valóban betöltik céljukat, és télen benntartják a meleget, nyáron pedig a hűvöst.

A műanyag ablak hőszigetelő tulajdonságát több tényező határozza meg. Ilyen például a beépítési mélysége, ami egyben a keret vastagságát is jelenti. Ennek növelésével arányosan nő a hőszigetelő képessége is, ez ma a legnagyobb értékben 100mm. A következő tényező a műanyag ablak profiljának kamráiba zárt levegő, ez ténylegesen egy hőszigetelő anyag.

Ennek fokozása, ha külön hőszigetelő habot is beletesznek a profilba. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy a kamrák számát a beépítési mélységgel együtt érdemes vizsgálni. Tehát, hiába többkamrás egy profil, ha közben a beépítési mélység ezzel arányosan nem nő, akkor ez nem feltétlen jelenti a műanyag ablak hőszigetelő képességének növekedését.

Továbbá, a műanyag ablakok esetében a stabil ablakkerethez acélmerevítésre van szükség. Ugyanakkor, az acél jó hővezetése miatt ez ronthatja a keret szigetelőképességét. Ezért ezt érdemes kiváltani, például különleges ragasztási technikával. Fontos még a tömítések számát is nézni, ami a mai legkorszerűbb termékek esetében 3-szoros, különböző anyagokból készült gumiszigetelés, megszakításmentesen.

De a valódi eredmény érdekében nagyon fontos a kiemelt pontosság az ablak gyártásakor. Ebben a legjobb megoldás a műanyag ablakok gyártása során a szendvicsszerkezet, ugyanis itt a profilra kemény szigetelőhab kerül, erre pedig az időjárási viszontagságok ellen védő alumíniumprofil.