A frekvenciaváltó funkciója és alapja

A frekvenciaváltó átalakítja a váltóáramú frekvenciát, azaz 50 vagy 60 Hz-es váltóáramot bármilyen kívánt frekvenciájú váltóárammá. A készülék szükség esetén megváltoztathatja a feszültséget is.

Frekvenciaváltót használnak a kritikus folyamatok pontos vezérlésének megkönnyítésére, mint például: hűtőrendszer (radiátorok, szivattyúk), üzemanyag -rendszer (nyomásfokozó, fűtőberendezések …), szellőzés (motortér szellőztetés). A frekvenciaváltó energiatakarékos és sok alkalmazásban zajcsökkentő is.

A váltóáramú darab frekvenciájának megváltoztatása kétlépcsős átalakításon megy keresztül. Először konvertálja az ac-t egyenárammá, majd másodszor a dc-t a kívánt frekvenciájú ac-re.

Tehát a frekvenciaváltónak két működési sorozata van – először az egyenirányító áramkör váltja az áramot egyenárammá, majd az inverteres áramkör a tirisztorokkal váltja a dc-t ac-re a kívánt frekvenciával. A frekvencia megváltoztatása vagy eltolása az átalakító szakaszban történik.

Ha feszültségátalakításra van szükség, akkor általában egy transzformátort kell beépíteni a váltakozó áramú bemeneti vagy kimeneti áramkörbe, és ez a transzformátor is biztosíthat galvanikus leválasztást a bemeneti és kimeneti váltakozó áramkörök között.

Az egyenáramú áramkörhöz akkumulátor is hozzáadható, hogy javítsa a konverter áthaladását a bemeneti áram rövid kimaradásaiban.

A frekvenciaváltó napjainkban is még egy nagyon fontos eszköznek számít és a Pall Ant Hajtástechnika vállalkozás kiváló minőségű eszközt tud biztosítani.